ca046cfe3bc6e4b81cd34b19f25e3933

Вітаміни

Лютеїн – один з головних пігментів сітківки. Він має потужну антиоксидантну дію, захищає очі від найбільш агресивних світлових хвиль, посилює гостроту зору, світлочутливість очей. Завдяки йому людське око здатне функціонувати досить тривалий час. Крім того, лютеїн помітно уповільнює розвиток макулярної вікової дегенерації, запобігає помутнінню кришталика, перешкоджає розвиток дистрофії сітківки ока.
У великих кількостях лютеїн міститься в шпинаті, який багато офтальмологи називають найкориснішим продуктом для очей, а також у червоному солодкому перці та курячих яйцях.
Антоціани – природні антиоксиданти, що володіють протизапальними і антиоксидантними діями. Ці речовини зміцнюють стінки судин сітківки, захищаючи очі від ретинопатії і глаукоми. Антоціани містяться в чорній смородині і чорниці, малині, вишні, мускатному винограді.
Зеаксонтін, як і лютеїн, захищає сітківку і запобігає помутнінню кришталика. Кукурудза, апельсини, манго і персики – багаті зеаксантином, а також помідори (сирі і піддані термічній обробці), петрушку, моркву.
Кальцій (глюконат кальцію) зміцнює зовнішню оболонку ока, зменшує проникність судин, сприяє попередженню крововиливів, чинить протиалергічну дію і запобігає спазмам очних м’язів.
Багато кальцію в насінні маку і кунжуту, молочних продуктах, твердих сирах, мигдалі, халві, кропі і петрушці, білокачанній капусті, шпинаті, яйцях, фундуку і волоських горіхах, а також в креветках, крабах, оселедці, скумбрії. Найкраще засвоюється організмом людини кальцій з молока, молочних і кисломолочних продуктів, при цьому, чим нижче жирність (вміст молочного жиру) продукту, тим більше в ньому кальцію.
Цинк присутній у райдужній, судинній і сітчастій оболонках ока, підтримує на необхідному рівні вітамін А, покращує постачання сітківки киснем і сприяє поліпшенню структури зорового нерва.
Рекордсменами за вмістом цинку є наступні продукти: устриці, гарбузове та соняшникове насіння, волоські горіхи, кунжут, яловичина і печінка яловичини, злаки (пшениця, овес, жито), тверді сорти сиру, шоколад.
Магній дуже важливий для правильної роботи м’язової системи людини. Він відповідає за розслаблення м’язів. Судоми, спазми, гикавка, сіпання очей найчастіше є наслідком нестачі магнію в організмі. Магній в організмі людини взаємопов’язаний з багатьма речовинами: спільно з натрієм і фосфором забезпечує роботу нервової системи, допомагає засвоєнню кальцію. Магній міститься в гречці та інших кашах, гарбузовому насінні, пшеничних висівках, какао, бобових, кедрових горіхах, кавунах, кукурудзяних пластівцях, скумбрієвих рибах.

Вітамін А – найважливіший мікроелемент. Його недолік вважають винуватцем поганого зору і інших патологій очей. Особливо їм багаті продукти тваринного походження. А саме: вершкове масло, сметана, вершки, жовтки яєць, печінка та ін Міститься він і в рослинних продуктах: моркві, шипшині, томатах, гарбузі і у всіх фруктах оранжевого кольору.

Вітамін Е – ще один найважливіший елемент для здоров’я очей. Його недолік пов’язують з розвитком катаракти. А адже вона часто розвивається при глаукомі. Його джерелом є рослинні олії, насіння будь-які і горіхи.

Вітамін С – теж незамінний елемент, який бере участь у всіх видах обміну речовин. Його дефіцит послаблює стінки судин, провокує утворення тромбів. А це при глаукомі викликає погіршення кровопостачання, розвиток набряків, некроз тканин очей. Їм багаті: капуста, цитрусові, томати, зелень і всі ягоди.

Вітаміни групи В – мікроелементи, що регулюють обмін речовин. Вважаються відмінними енергетиками, так як беруть участь в утворенні енергії, необхідної для правильного жирового і білкового обміну.
Ними багаті: злаки, пивні дріжджі, бобові, капуста, буряк. А також молочні продукти і яйця.
Раціон при глаукомі повинен бути збалансованим і включати достатньо білків, вуглеводів і жирів. Бажано вживати нежирне м’ясо, відварну рибу, вегетаріанські супчики та каші. Останні містять складні вуглеводи, що є прекрасним джерелом енергії, що не призводить до підвищення тиску.

 

автор ( Матвіїв Т. Б.)

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *